10 простих лайфхаків з використання мікрохвильової печі
З моменту свого випадкового винаходу в 1946 мікрохвильова піч стала незамінною помічницею на кожній кухні. Мікрохвильова піч фантастично економить час, звільняючи нас від трудомістких кулінарних завдань завдяки діелектричному нагріванню.
У той час як багато хто з нас вдається до допомоги мікрохвильової печі тільки для розігріву та розморожування, можливості цього кухонного приладу виходять далеко за рамки цих простих завдань.
Ось 10 лайфхаків, які змусять вас подивитися на мікрохвильову піч з іншого боку. Плюс один, який точно не варто робити.
Поверніть свіжість черствого печива і хліба.
Не поспішайте викидати несвіжий хліб та печиво. Цей лайфхак допоможе вам повернути їм свіжість та м'якість. Візьміть черствий хліб, збризкайте його невеликою кількістю води і помістіть у мікрохвильову піч. Туди поставте невелику ємність з водою. Увімкніть на 15-20 секунд, потім обов'язково перевірте ступінь м'якості. Можна повторити ще 1-2 рази, зазвичай 40-50 секунд вистачає, щоб повернути черствому хлібу м'якість.
Немає більше сліз!
Сльозогінність при нарізанні цибулі викликає летуча речовина в її складі, яка вивільняється, коли ушкоджуються клітини овочів. Побічна дія летючої речовини – здатність викликати сльози. Щоб уникнути сліз при нарізці цибулі, просто обріжте кінчики цибулин і поставте їх у мікрохвильову піч на 30 секунд. Тепло, що генерується електромагнітними хвилями, зменшує поширення їдкого з'єднання в повітрі, не дратуючи ваші очі.
Отримайте більше соку від цитрусових.
Витиснути сік лайма — досить складне завдання, особливо коли вам потрібно вичавити більше соку, а ваш соковитискач недостатньо ефективний! На щастя, є рішення. Просто помістіть фрукт повністю в мікрохвильову піч на 10-15 секунд, а потім вичавлюйте сік. Тепло розм'якшує соковмісні мембрани, тому при їх віджимi ви отримаєте більше соку, ніж із фруктів кімнатної температури.
Порада: перш ніж використовувати мікрохвильову піч, покатайте неочищений цитрус по столу, злегка натискаючи на нього. Це ще більше послабить мембрани.
Приготуйте чіпси з пармезану.
Чіпси з пармезану ідеально підходять для подачі до супів і салатів або як самостійна закуска. Помістіть аркуш паперу для випічки на тарілку та розподіліть рівний шар тертого сиру пармезан у вигляді кола. Поставте в мікрохвильову піч на максимальну потужність від 30 секунд до однієї хвилини, потім обережно дістаньте тарілку з духовки і чіпси з паперу. Сир стане хрумким, коли охолоне.
Крім того, таким самим чином можна приготувати тарталетки з пармезану, які потім можна наповнити і подавати як закуску. Витягнувши млинці з сиру з мікрохвильової печі, оберніть сиром чашку або форму і дайте охолонути.
Більше не потрібно замочувати сочевицю та квасолю на ніч.
Якщо ви постійно забуваєте замочувати на ніч сушену сочевицю чи квасолю, цей маленький лайфхак буде дуже корисним. Помістіть одну чашку сушених бобових у миску, придатну для використання в мікрохвильовій печі, і додайте достатню кількість холодної води, щоб покрити їх. Додайте половину чайної ложки соди (це допомагає пом'якшити шкірку бобових) і поставте в мікрохвильову піч на високу потужність на 10 хвилин. І ваша квасоля готова до приготування.
Щоразу готуйте ідеальний рис.
А ви знали, що ви можете приготувати ідеальний рис у мікрохвильовій печі? Просто помістіть дві чашки промитого рису у великий контейнер, придатний для використання в мікрохвильовій печі, і залийте достатньою кількістю води, щоб покрити рис на два сантиметри.
Накрийте кришкою або поліетиленовою плівкою (пам'ятайте: не фольгою!) і готуйте на високій потужності протягом п'яти хвилин, потім на середній потужності протягом семи хвилин. Можна ще покласти під контейнер лист антипригарного паперу для випічки, щоб зібрати будь-які пролиті рідини. Вийміть контейнер і залиште накритим на 3-5 хвилин, щоб рис дійшов.
Перевірте консистенцію. Якщо він не готовий, знову помістіть його в мікрохвильову піч на хвилину до готовності. Майте на увазі, що для приготування коричневого рису потрібно трохи більше часу.
Порада: після приготування рису в мікрохвильовій печі, саме час почистити її, оскільки пара допоможе пом'якшити будь-які залишки, і їх буде легше стерти.
Сушені трави своїми руками.
Сухі трави можуть підкреслити смак і аромат будь-якої страви, але процес сушіння трав звичайним способом займає час і втомлює! Чи знаєте ви, що ваша мікрохвильова піч може зробити цю роботу лише за кілька хвилин.
Вимийте та висушіть трави, потім покладіть їх на лист паперового рушника. Акуратно покладіть на поворотний стіл мікрохвильової печі та накрийте іншим паперовим рушником. Увімкніть піч на високу потужність на 2 хвилини або до тих пір, поки трави не стануть легко кришитися. Розкришіть їх та зберігайте для майбутнього використання в герметичному контейнері.
Зробіть собі грілку.
Якщо вам терміново потрібна невелика грілка, мікрохвильова піч знову допоможе. Візьміть бавовняну шкарпетку і трохи рису або сушену квасолю, надійно зав'яжіть і поставте в мікрохвильову піч на одну-три хвилини, залежно від розміру. Ви можете додати заспокійливі ароматичні трави, такі як сушена лаванда або розмарин або аромамасла для додаткового розслаблення.
Але переконайтеся, що ви стежите за своєю грілкою, поки вона знаходиться в мікрохвильовій печі, оскільки перегрів створює ризик займання. Перед тим, як поставити в мікрохвильову піч, рекомендується збризкати грілку водою.
Моментально почистіть мікрохвильову піч
При частому використанні мікрохвильової печі з'являється неприємний запах. Але вам не доведеться витрачати занадто багато часу або зусиль, щоб змусити прилад знову заблищати. Рекомендуємо використовувати лимон для дезодорації та очищення мікрохвильової печі за лічені хвилини.
Помістіть невелику миску з водою, придатну для використання в мікрохвильовій печі, з декількома скибочками лимона СВЧ піч і нагрівайте на високій потужності протягом двох-трьох хвилин. Після цього дайте мікрохвильовій печі постояти п'ять хвилин, щоб пара зробила свою справу, потім все, що вам потрібно зробити, це зняти поворотний стіл і протерти стінки мікрохвильової печі сухою тканиною з мікрофібри.
Швидко стерилізуйте банки.
Заготівля різносолів на зиму - досить трудомістка задача, адже потрібно обробити не тільки самі продукти, а й дезінфікувати банки для знищення мікробів. Найшвидшим і найдієвішим способом є стерилізація банок у мікрохвильовій печі. Тару промити теплою водою з господарським милом або з содою, ретельно висушити рушником. Потім налити 10-15 мл рідини. Поставити тару в мікрохвильову піч, виставити потужність 700-800 Вт і стерилізувати банки протягом 2-3 хвилин. Пара, що виділяється при нагріванні, знищить бактерії. Акуратно дістати ємність, злити воду і закласти в банку заготівлю, або поставити їх на рушник, перевернувши догори дном.
Що не слід робити в мікрохвильовій печі
Однією з популярних порад є дезінфекція губки для миття посуду в мікрохвильовій печі. Оскільки дослідження, проведене в США в 2007 році, показало, що розігрів у мікрохвильовій печі брудних кухонних рушників та губок протягом двох-чотирьох хвилин знищує 99% мікробів.
Але чи це хороша ідея? Дослідження, проведене в 2017 році, показало, що губки, що регулярно дезінфікуються (за допомогою мікрохвильової печі або кип'ятіння), містять не менше бактерій, ніж неочищені.
Ще більше насторожує те, що є ризик займання губки в мікрохвильовій печі, тому пожежні служби застерігають від нагрівання губок у мікрохвильовій печі. Тому ми рекомендуємо не намагатися стерилізувати губки для миття посуду, маски для обличчя або будь-які синтетичні тканини в мікрохвильовій печі саме через небезпеку займання.
Майте на увазі, що мікрохвильові печі можуть відрізнятися залежно від потужності. Так що орієнтуйтеся на вказаний час, але завжди залишайтеся поряд з мікрохвильовою піччю, коли використовуєте її, на випадок, якщо щось піде не так.